
NOT EDELIM
Cenaze namazının şartı niyet, rükünleri ise kıyam ve tekbirdir. Ayrıca cenazenin erkek veya kadın, büyük veya küçük olduğu bilinmelidir. Bunu da imam ya da müezzin namazın başında bildirir.
3. Cenaze Namazı ve Duaları
Müslüman olarak ölen bir kişinin cenaze namazının kılınması farz-ı kifayedir. Cenaze namazı daha çok ölü için bir dua özelliği taşımaktadır. Cenaze yıkanıp kefenlendikten sonra namazının kılınabilmesi için bazı şartlar vardır. Bu şartlar şunlardır:
1.Ölen kişinin Müslüman olması.
2.Yıkanmış olması.
3.Bedeninin hepsi veya başıyla birlikte bir kısmının bulunması.
4.Cenazenin cemaatin önünde ve musalla taşının üzerinde olması. Gıyaben de cenaze na- mazı kılınabilir.
5.Cenaze namazını kılanların ayakta olması.
Cenaze namazının kılınışı: Cenaze namazını kıldıracak olan imam, cenazenin göğüs hizasında, kıbleye doğru ayakta durur. Cemaat imamın arkasında yerini alır ve cemaatle namaz kılınır.

-
İmam, ölünün kadın veya erkek oluşuna göre, “Allah (c.c.) için namaza, Resulullah için salavata, ölen kimse için duaya, erkek/kadın/çocuk niyetine” diyerek niyet eder. Cemaat de aynı şekilde niyet ederek imama uyar. İmam, ellerini kaldırarak başlama tekbirini alır. Cemaat de aynı şekilde
-
tekbir alır. Herkes içinden, “Sübhaneke” duasını okur.
-
İmam açıktan ve ellerini kaldırmadan tekbir alır. Cemaat de içinden tekbir alır. Herkes içinden “Allahümme salli ve Allahümme barik” dualarını okur. Üçüncü tekbirden sonra bilenler cenaze namazı duasını
-
bilmeyenler ise Fâtiha suresini veya Rabbena dualarını okur. İmam dördüncü defa açıktan tekbir alır. Ardından sağa ve sola selam verir. Cemaat de sessizce tekbir alarak saga ve sola selam verir.
-
Cenaze namazına sonradan katılan insanlar, imam selam verdikten sonra, eksik tekbirlerini alarak namazı tamamlarlar. Ayrıca cenaze namazı diğer namazlar gibi mekruh olan vakitlerde kılınmaz.

