top of page

2. Ölünün Yıkanması ve Kefenlenmesi

İslam dinine göre ölümle başlayan süreçte Müslümanların cenaze ile ilgili yapmaları gereken  birtakım görev ve sorumlulukları vardır. Ölen bir Müslümanı yıkamak, kefenlemek, onun için namaz  kılıp dua etmek ve defnetmek Müslümanlar için farz-ı kifayedir.

Ölünün yıkanmasından defnine kadar yapılan işlere ve gerekli malzemenin sağlanmasına “teçhiz” denir. Teçhiz ile ilgili işlemler şunlardır:

Ölünün Yıkanması (Gasil): Ölüyü yıkayacak kişi (gassal) bu işi bilen ve müslüman biri olmalıdır. Ölünün yıkanacağı yerin kapalı olması ve onu yıkayanlardan başkasının cenazeyi görmemesi  uygun olur.

Ölen kimse, yıkanmak üzere “teneşir” denilen yere ayakları kıbleye gelecek şekilde sırt üstü  yatırılır. Cenazenin yıkandığı ortamda güzel kokulu buhur yakılır. Ölünün göbek ile diz kapağı arası  bir örtü ile örtülür.

Öncelikle avret mahallini yıkar. Sonra cenazenin yüzünden başlayarak abdestini aldırır. Ağzına, burnuna su vermez. Dudaklarını, burun deliklerini ve göbek çukurunu ıslak bir bezle mesh eder.  Ellerini ve kollarını dirsekleriyle beraber yıkar. Başını mesh eder ve ayaklarını yıkar. Böylece abdesti  tamamlanmış olur.

Cenazeyi yıkayan kişi “Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için bu ölen kimseyi yıkamaya.” diyerek  niyet eder ve besmele çekerek yıkamaya başlar. Yıkama süresince, “Ey merhametli olan Rabb’im! Bağışlamanı diliyorum.” der. Ölüye pamuk yerleştirir. Bundan sonra eline temiz bir bez parçası alarak ılık ve temiz bir su ile yıkamaya  başlar.

Abdestten sonra ölünün üzerine ılık su dökerek başını sabunla yıkar. Ölüyü sol tarafına hafifçe  çevirip sağ tarafını yıkar. Daha sonra sağ tarafına doğru hafifçe çevirip sol tarafını yıkar. Bu yıkama  işlemini üç kez tekrarlar. Ölünün saç ve tırnaklarını kesmez. Ölüyü biraz kaldırarak karnını hafifçe  sıvazlar. Vücudundan herhangi bir şey çıkarsa su döküp giderir. Fakat yeniden abdest aldırmaz. Yıkama işlemi bitince havlu ile kurular. Vücuduna güzel kokular sürer.

Ölü yıkandığında bedenin zarar görme ihtimali varsa abdest aldırmadan üzerine su dökülmek  suretiyle yıkanır. Su bulunmadığı durumlarda ise teyemmüm ettirilir. Erkek ölünün, erkek; kadın  ölünün de kadın tarafından yıkanması gerekir.

BITER

Kakılır bir yerde, kalır oyuncak,  Kurgular biter.

 

Ölüm... O geldi mi ne var korkacak?  Korkular biter.

 

Fikir, açmaz artık beyinde kuyu;  Burgular biter.

 

Unuturuz hayat adlı uykuyu,  Uykular biter.

 

Biter, her şey biter; ses, şekil ve renk,  Kokular biter.

 

Kabir sualiyle kapanır kepenk,  Sorgular biter.

Necip Fazıl KISAKÜREK  Çile, s. 133.

kaynakça; hitabet_ve_mesleki_uygulamala

bottom of page